De Bron van Liefde

Van rouw naar troost

Rouw is een natuurlijke reactie op het verlies wat er plaats heeft gevonden. Verlies van een geliefde, een relatie, een baan of een ander waardevol aspect van ons leven. Het is een ervaring die samengaat met intense gevoelens van o.a. verdriet, pijn, verwarring, boosheid en/of een gevoel van leegte. In tijden van rouw is het echter belangrijk om te erkennen dat troost mogelijk is. Troost is een belangrijk onderdeel van het helingsproces tijdens het rouwproces. Het gaat om het vinden van ondersteuning, begrip en compassie tijdens het proces. Troost kan ontstaan uit verschillende bronnen, zoals familie en vrienden, geloofsovertuigingen, spirituele bronnen, professionele therapeuten of ondersteuningsgroepen. Kleine gebaren van medeleven kunnen je troost geven: een omhelzing, een luisterend oor of een bemoedigend woord. Ook teksten van een gedicht of een rouw- troost kaartje kunnen ondersteunend zijn.

PIJN

Rouw en troostEen belangrijk aspect van troost is het accepteren van de emoties en pijn die gepaard gaan met rouw. Het is normaal om verdrietig, boos of verward te zijn gedurende het proces van rouw en troost. Het is belangrijk om deze gevoelens te onderkennen en te uiten op een gezonde manier. Troost wordt ervaren in erkenning en begrip voor de pijn door personen in de omgeving, waarbij je gesteund voelt. Troost kan men soms ook vinden in het zien van de betekenis van zingeving in het verlies. Dit kan inhouden dat we ons richten op de mooie herinneringen. Herinneringen die we koesteren, dankbaar het leven vieren van de persoon die we verloren hebben. Ook het vinden van manieren om hun nalatenschap voort te zetten kan troostend zijn. Door ons te richten op positieve aspecten, een positieve betekenis geven aan het verlies, kunnen we een gevoel van rust hervinden en heling ervaren. Uiteraard zal dat tijd nodig hebben om zover te komen.

Troost

Hoewel troost niet het verdriet of de pijn van het verlies volledig wegneemt, kan het helpen als ondersteuning en begeleiding tijdens het rouwproces. Het kan ons helpen om veerkracht en kracht te vinden, om geleidelijk ons leven weer op te pakken en te openen voor nieuwe mogelijkheden. Rouw, en het vinden van troost, is een persoonlijk proces en kan voor iedereen anders zijn. Het is een belangrijke stap op weg naar genezing, het weer omarmen van het leven. Wanneer een rouwproces blijvend stagneert, zal dat een grote invloed hebben op je leven. Zoek daarom de gewenste hulp wanneer dat nodig is.

Meer weten over mijn gedichtenboek ‘Van rouw naar troost’

Wilt u een kaartje van….?

BOEDDHA   INSPIRATIE   ANKERTJE   ENGELEN   BRON van WIJSHEID   INZICHTEN  AARTSENGELEN   DAG-INZICHT   DIEREN   MEESTERS   ENGELENWIJSHEID   ROUW EN TROOST

Onze andere sites: Spiritueel Drieluik   Facebook    Instagram

3
0