Dankbaarheid

Dankbaarheid

Dankbaarheid geven en ontvangen is een hoopvolle energie. Energie die eenmaal gegeven is, ontvangt een beloning die in overeenstemming is met de aard van deze energie. Dit principe geeft een gevoel van voldoening dat we kennen als dankbaarheid. De gever-ontvangt en de ontvanger-geeft. Het gaat niet om materiële zaken, maar om een glimlach, een helpende hand. Niet ingaan op boosheid of een woedeaanval, maar bij jezelf blijven en proberen te voelen waarom de ander boos of woedend is. Iedere energie die je uitzendt, komt op korte- of na een langere tijd weer bij je terug. Dit heeft tot gevolg dat zowel positieve- als negatieve energie dezelfde cirkelbaan maakt. Wees dus bewust van je handelingen, maar ook van je gedachten. Ook gedachten zijn energie.

Er is hoop.

DankbaarheidEen dankbare levenshouding is aan te leren. Er zijn twee oefeningen (hieronder beschreven) die hebben bewezen dat ze gevoelens van dankbaarheid kunnen vergroten – ook in moeilijke tijden. Deze oefeningen werken zo goed omdat ze je trainen om het goede in je leven te zien. Dit zegt de gerenommeerde dankbaarheidsonderzoeker Philip Watkins van de Eastern Washington-universiteit. Dankbaarheid werkt als een vergrootglas: het vergroot de goede dingen uit. Daarnaast maakt zo’n oefening je er beter van bewust welke dingen en mensen belangrijk voor je zijn. Daardoor ben je geneigd daar meer aandacht en tijd aan te besteden, met een fijner leven als gevolg. Om deze manier van kijken in je leven in te bedden is het volgens Watkins wel nodig om regelmatig dergelijke oefeningen doen.

Veelgebruikte oefening.

Tel je zegeningen: en doe het regelmatig, bijvoorbeeld elke avond voor het slapen. Of schrijf iedere week, in een paar zinnen op, waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen dingen zijn die je hebt meegemaakt – iets lekkers gegeten, een meevaller, iemand hield de deur voor je open – of grotere levensgebieden, zoals je fijne jeugd of je lieve partner. Deze oefening blijkt nog beter te werken als je deze lijstjes vervolgens uitwisselt en bespreekt met iemand anders.

Voor diegene die meer willen lezen/horen over positieve psychologie Philip Watkins

Wilt u een ander kaartje van….?

BOEDDHA   INSPIRATIE   ANKERTJE   ENGELEN   BRON van WIJSHEID   INZICHTEN  AARTSENGELEN   DAG-INZICHT   DIEREN   MEESTERS   ENGELENWIJSHEID   ROUW EN TROOST

Onze andere sites: Spiritueel Drieluik   Facebook    Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.