Dankbaarheid

Dankbaarheid

Dankbaarheid is geven en ontvangen en is een hoopvolle energie. Energie die eenmaal gegeven is, ontvangt een beloning die in overeenstemming is met de aard van deze energie. Dit principe geeft een gevoel van voldoening dat we kennen als dankbaarheid. De gever-ontvangt en de ontvanger-geeft. Het gaat niet om materiële zaken, maar om een glimlach, een helpende hand. Niet ingaan op boosheid of een woedeaanval, maar bij jezelf blijven en proberen te voelen waarom de ander boos of woedend is. Iedere energie die je uitzendt, komt op korte- of na een langere tijd weer bij je terug. Dit heeft tot gevolg dat zowel positieve- als negatieve energie dezelfde cirkelbaan maakt. Wees dus bewust van je handelingen, maar ook van je gedachten. Ook gedachten zijn energie.

Er is hoop

DankbaarheidEen dankbare levenshouding is aan te leren. Er zijn twee oefeningen (hieronder beschreven) die hebben bewezen dat ze gevoelens van dankbaarheid kunnen vergroten – ook in moeilijke tijden. Deze oefeningen werken zo goed omdat ze je trainen om het goede in je leven te zien. Dit zegt de gerenommeerde dankbaarheidsonderzoeker Philip Watkins van de Eastern Washington-universiteit. Dankbaarheid werkt als een vergrootglas: het vergroot de goede dingen uit. Daarnaast maakt zo’n oefening je er beter van bewust welke dingen en mensen belangrijk voor je zijn. Daardoor ben je geneigd daar meer aandacht en tijd aan te besteden, met een fijner leven als gevolg. Om deze manier van kijken in je leven in te bedden is het volgens Watkins wel nodig om regelmatig dergelijke oefeningen doen.

Veelgebruikte oefeningen

Er zijn verschillende manieren waarop we dankbaarheid kunnen cultiveren in ons leven:

  1. Dankbaarheid uiten: Neem de tijd om je dankbaarheid te uiten naar de mensen om je heen. Dit kan in de vorm van woorden, gebaren of kleine attenties. Laat anderen weten dat u hen waardeert en dankbaar bent voor hun aanwezigheid van hulp.
  2. Dankbaarheidsdagboek: Schrijf dagelijks of regelmatig op waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om je te richten op de positieve aspecten van je leven en het vergroot je bewustzijn van de goede dingen die je hebt.
  3. Mindfulness en meditatie: Oefen mindfulness en meditatie om je bewust te worden van het huidige moment en te waarderen wat er op dit moment aanwezig is. Dit kan helpen om dankbaarheid te ontwikkelen voor de kleine dingen in het leven die we anders over het hoofd zouden zien.
  4. Perspectiefverschuiving: Probeer je perspectief te veranderen en te kijken naar uitdagingen en tegenslagen als leermogelijkheden. Zelfs in moeilijke tijden kunnen we nog steeds dankbaarheid vinden voor de vermindering die we leren of de groei die we doormaken.
  5. Waardeer de eenvoudige dingen: Sta stil bij de kleine alledaagse momenten die vaak als vanzelfsprekend worden gezien, zoals een mooie zonsondergang, een glimlach van een vreemdeling of een warme kop koffie in de ochtend. Door deze momenten bewust te waarderen, vergroten we onze dankbaarheid.

Voor diegene die meer willen lezen/horen over positieve psychologie Philip Watkins

Wilt u een ander kaartje van….?

BOEDDHA   INSPIRATIE   ANKERTJE   ENGELEN   BRON van WIJSHEID   INZICHTEN  AARTSENGELEN   DAG-INZICHT   DIEREN   MEESTERS   ENGELENWIJSHEID   ROUW EN TROOST

Onze andere sites: Spiritueel Drieluik   Facebook    Instagram

0
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *